oktober 9

0 comments

Dankbaar voor de narcist in mijn leven

Sommige mensen vinden narcisme eng. Het zou een uiting zijn van al het kwaad dat er is. En misschien is dat het soms ook, maar voor mij heeft het leven met een narcist mij juist heel veel gebracht. Dat ‘kwaad’ kan je namelijk ook heel veel leren. Sterker nog, ik had deze narcist niet willen missen! Misschien zit jij momenteel in een relatie met een narcist, en vind je het moeilijk omgaan met een narcistische partner. Ik heb in mijn blog mijn ervaring opgeschreven met het leven met een narcistische man. Wellicht inspireert het je!

Start relatie met narcist is altijd goed

Stapelverliefd was ik. En hij op mij, al had hij dat zelf misschien niet eens door. We belden continue en waren bijna elk vrij moment samen. Als we belden, was hij overigens voornamelijk aan het woord, en luisterde ik. Maar ik vond het wel gezellig, iemand die voluit tegen me kletste.

De narcist gaat ver

Hoe leuk onze relatie ook begon, al vrijwel direct kwamen er wat scheurtjes in. Eigenlijk begon het zelfs al vlak daarvoor, toen hij tijdens een kop koffie vertelde dat hij thuis helemaal niet zo vrolijk was (hij had nog een relatie toen ik hem ontmoette). Hij vertelde dat hij thuis vaak heel boos was. Op zijn vriendin, zijn stiefdochter etc. Ik kon me dat bijna niet voorstellen, want hij was altijd zó vrolijk als ik hem ontmoette. Vreemd…maar ik sloeg er verder geen acht op.
Ook belde hij wel eens in mijn bijzijn met zijn vriendin en later ex. Zonder problemen loog hij tegen haar. Maar zo verliefd (en naïef) als ik was dacht ik dat hij dat alleen tegen haar deed.


Hij had het uitgemaakt met zijn toenmalige vriendin. Want hij wilde een relatie met mij. Maar hij woonde nog wel met haar in één huis. Op mijn vraag of hij apart sliep, antwoordde hij niet. Achteraf bleek dat hij al weken gewoon nog seks met haar had, terwijl hij al een relatie met mij had.
Toen ik hem daar mee confronteerde, snapte hij het probleem niet. Dat heeft hij lang volgehouden. Hij deed alsof ík moeilijk deed. Uren en uren hadden we er ruzie over. Ik kon hem maar niet duidelijk maken dat het mij pijn deed. ‘Waarom dan?’ vroeg hij. ‘Omdat ik jou exclusief wil’, zei ik dan. ‘Maar waarom wil je dat dan?’ vroeg hij dan. Daar had ik dan geen goed antwoord op. Ik ging daar over nadenken en aan mijzelf twijfelen. Ik werd meegezogen in zijn rationele wereld, waar gevoelens er niet toe deden. Discussie na discussie volgde. Achteraf gezien had ik natuurlijk op dat moment moeten zeggen: ‘ik hou van mijzelf, en wil niet bedonderd worden door een man. Dit is wat ik voel, en hoe ik het zie. Punt uit.’. Maar op dat moment was ik daar nog niet klaar voor. Ik was afhankelijk van hem, van zijn aandacht, of het nu positief was of negatief.

Een narcist verandert niet

Ook dacht ik dat ik hem wel kon veranderen. Zijn boze houding naar zijn ex, soms naar zijn eigen zoon, naar mij, dacht ik te kunnen veranderen door hem te laten zien hoe het ook kon. Maar natuurlijk veranderde hij niet.
Er is een aantal momenten geweest waarop ik dacht: ‘Hè, waarom doet hij dit?! Hij doet mij zoveel pijn!!’ Op die momenten heb ik gehuild en voelde ik me verslagen. Machteloos voelde ik me. In mijn andere blogs lees je meer over onze ruzies.


Op die momenten ging ik googlen op ‘narcist’. Ik leerde veel over narcisme, maar vooral dat de narcist níet ging veranderen. Dat ben ik langzaam gaan aanvaarden. Ik ben toen gaan zoeken naar het antwoord in mijzelf. Hoe kan ík het beste omgaan met een narcist? Of in ieder geval, een man met narcistische trekjes.

Een narcist verander je door zelf te veranderen

Het antwoord was eenvoudig: door mezelf beter te leren kennen. En met een narcist tegenover je, die geen rekening houdt met jouw grenzen, is dat een uitstekende oefensituatie. Want hij kent en voelt jouw grenzen niet. Dat stukje empathie, waar jij zo naar verlangt in hem, ontbreekt volledig. Dus met een narcist in de buurt, moet je telkens je eigen grenzen zéér duidelijk kennen. Anders loopt hij zo over je heen.
En dat heb ik geleerd. Ik heb geleerd waar mijn grens ligt, ik heb geleerd mijzelf te voelen door een narcistische partner. En wat ben ik hem dankbaar. Dankbaar dat ik mijn eigen kern, mijn kalmte en rust, heb mogen vinden in de storm die een narcistische partner kan veroorzaken.

Tornado, Tyfoon, Selva Marine

En dáárdoor kan ik nu nog steeds contact hebben met deze narcist. Ook al is het mijn ex. Al vraag ik mij steeds vaker af of hij nog wel net zo narcistisch is als voorheen… Of zie ik mijzelf gewoon beter, voel ik mijzelf beter aan, ben ik minder afhankelijk en kan ik daardoor zelf beter grenzen trekken? En is het dat ik hem daardoor niet meer als zo narcistisch ervaar? Ik houd immers nu vooral, in de eerste plaats, rekening met mezelf…

Wil je coaching ontvangen in jouw relatie met je narcistische partner? Of heb je interesse in een training die jou leert omgaan met een narcist? Mail dan naar info@hoofdhartbuik.nl en ik mail of bel jou terug – Sabine.


Tags

narcisme, narcist, narcistisch, relatie


You may also like

Leave a Repl​​​​​y

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page